preskoči na sadržaj

Srednja strukovna škola Samobor

Login
Tražilica
 
Brojač posjeta
Ispis statistike od 16. 3. 2014.

Ukupno: 129235
Kalendar
« Srpanj 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Prikazani događaji

Arhiva

 

O školi

  O SREDNJOJ STRUKOVNOJ- KAMENU ZAGLAVNOM SAMOBORSKOG ŠKOLSTVA

Autor: Davor Škiljan/datum 24.03. 2014.

„ Svatko tko želi znati pronaći će Strukovnu“

              Srednja strukovna škola u Samoboru kroz puna tri stoljeća ispunjava javnu funkciju i školuje buduće samoborske obrtnike, gospodarstvenike, inovatore…

            Neprekidno radi od 1887. Godine,   djelovala je u šest država i postala je i ostala kamen zaglavni samoborskog školstva i obrtništva. Strukovna nikada nije bila larpurlartistička ustanova, nikada nije bila sama sebi svrha,nego je upisnu politiku podređivala interesima gospodarstva i obrtništva na području grada Samobora i Zagrebačke županije. Trenutačno ima odobrenje nadležnog Ministarstva za 22 zanimanja, a posljednja su ishođena od MZOS-a 2006. godine:  vozač motornog vozila i instalater grijanja i klimatizacije.

       U Strukovnoj djeluje i klub mladih inovatora, nema nacionalnog elektroničkog ili tiskanog medija koji nije objavio uspjehe inovatora iz Strukovne,  ovjenčane zlatnim kolajnama s međunarodnih sajmova inovacije u Nuernbergu, Ženevi, Bruxellesu, Seulu.. Didaktička gitara, leteći detektor mina i požara, rješenje mrtvog kuta za vozače, bežična tipkovnica… Autor najbržeg električnog automobila na svijetu, Mate Rimac počeo je u Strukovnoj, u mladim inovatorima.

 

        Uspjeli smo provesti i mini reformu „odozdo“ 2013. godine, kada je sredstvima EU educirala zaposlenike i nabavila opremu za novi kurikulum „Pametna kuća“ ,koji će biti ponuđen svim strukovnim školama u Hrvatskoj. Samoborska strukovna pretendira postati referentno središte za pametne kuće u RH-a. Vrijednost projekta iznosila je 229.414,84 eura, a kurikulum pametna kuća bio bi implementiran u četvrte razrede tehničara za računalstvo i tehničara za mehatroniku kao izborni predmet.

 

 

            Brzi razvoj tehnologije uvjetovan promjenama u društvu znači izazov u obrtništvu i gospodarstvu, a moderno obrazovanje ima prevažnu odgovornost, odgovarati na stalni tehnološki napredak. Projekt je odrađen u partnerstvu sa samoborskim obrtnicima i gospodarstvenicima. Strukovna i samoborsko obrtništvo, jedno bez drugoga bilo bi, kao Ilijada bez Odiseje, neispričana priča…

 

Trenutačno se školuje 487 učenika u 21 razrednom odjeljenju u četIri obrazovna područja:

1.     STROJARSTVO, BRODOGRADNJA I METALURGIJA

a)    trogodišnji: instalater grijanja i klimatizacije, tokar, automehaničar

                                 

2.     ELEKTROTEHNIKA I RAČUNALSTVO

a)    trogodišnji: elektroinstalater, elektromehaničar

b)     četverogodišnji : tehničar za računalstvo, tehničar za mehatroniku

3.     PROMET I LOGISTIKA

a)    trogodišnji: vozač motornog vozila

4.     OSOBNE USLUGE

a)    trogodišnji: frizer

          Kada smo govorili o javnoj obvezi i dužnosti, Srednja strukovna zadržala je i obrazovanje odraslih, popularnijeg imena večernja škola. U školi,  nakon završetka srednjoškolskog obrazovanja, možete se doškolovati za četverogodišnja zanimanja (strojarski tehničar i elektrotehničar) ali i prekvalificirati za vozača motornog vozila.

       Srednja strukovna škola  je škola europskih standarda, u koju se više dolazi nego odlazi, zauzima izniman položaj u odnosu na okolni prostor koji gravitira Samoboru, odnosno Strukovnoj školi . Dovršetkom izgradnje 750m2 novog učeničkog prostora 2014. učinjen je značajan iskorak u podizanju kvalitete nastave u skladu s vizijom Zagrebačke županije i grada Samobora kao gospodarske sredine s poduzetničkom inicijativom.

 

 

preskoči na navigaciju